Váltás akadálymentes nézetre

Hírek, aktualitások

Szűrésekkel a daganatos megbetegedések ellen

A február 4-i nemzetközi rákellenes világnapot globálisan kiemelt jelentőségű eseményként tartják számon. Célja, hogy ráirányítsa a társadalom figyelmét a daganatos betegségben szenvedőkre, valamint tudatosítsa a megelőzést segítő szűrővizsgálatok jelentőségét.

A gyermekkori elhízás

A gyermekkori túlsúly és elhízás egyre gyakoribb a fejlett nyugati társadalmakban, ahogy hazánkban is.  Hátterében leggyakrabban a mozgásszegény életmód és a kalóriadús étrend áll. Számos negatív egészségügyi következménye van, összefüggésbe hozható a felnőttkori korai halálozással is.

A civilizációs ártalmak szerepe az elhízásban

A túlsúly és az elhízás napjaink globális problémája, a dohányzás és az alkoholbetegség után a harmadik legjelentősebb tényező, amely krónikus betegségekhez és halálozáshoz vezethet.

Az elhízás kezelése

A sikeres súlyváltoztatáshoz a szokások apró lépésekben történő átalakítására van szükség. Fontos a reális célok kitűzése, amelyek elérését segíti a rendszeres testmozgás és a tudatos étkezés.

Az elhízás nem csak esztétikai probléma

A túlsúly és az elhízás a szervezetben történő kóros zsírfelhalmozódás, amely a legtöbb esetben a napi kalóriaszükségletet meghaladó, szénhidrátokban és zsírokban gazdag táplálkozás és a mozgásszegény életmód miatt alakul ki.

A méhnyakrák védőoltással és szűréssel megelőzhető

Január harmadik hete az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét. A prevenciós esemény célja, hogy a nők minél szélesebb körében megismertesse a betegség megelőzési lehetőségeit, felhívja a figyelmet a védőoltás és a szűrővizsgálatok fontosságára.