Váltás akadálymentes nézetre

Neurológia-stroke

Gyógyközpontunk ezen osztályán gyors és hatékony segítséget nyújtunk napjaink egyik legrettegettebb betegségcsoportjában, az agyi érkatasztrófákban (érelzáródás okozta keringészavar és agyvérzés). Itt diagnosztizáljuk és kezeljük a Parkinson-kórban, a sclerosis multiplexben, az Alzheimer-kórban vagy a különböző epilepsziákban szenvedő betegeket is. A gerincvelő, a végtagi idegrostok és a vázizmok betegségeinek felismerése és kezelése is szakmánk része, ahogyan a fejfájások diagnosztikája és kezelése is. Az idegrendszeri daganatos betegségek diagnosztikája, műtét előtti kivizsgálása és műtét utáni utókezelése is feladatunk.

E szerteágazó betegségcsoportok diagnosztikájára kórházunkban korszerű komputertomográf (CT) és mágneses rezonancia elvén működő képalkotás (MR), komoly kémiai és hematológiai laboratóriumi háttér áll rendelkezésre.

A neurológiai és stroke osztály gyógyközpontunk egyik legnagyobb részlege. Két párhuzamosan működő szakrendelőnk mellett EEG- és elektrofiziológiai laboratóriummal is várjuk a járó és fekvő betegeket. A jelenleg folyó beruházás keretében épülő új épületben a stroke osztály az agyat ellátó nyaki és a koponyán belüli erek vizsgálatára specializált ultrahang-laboratóriummal bővül a közeljövőben.

Az idegrendszer szervi eredetű betegségeinek kezelése az utóbbi évtizedekben jelentős fejlődésen ment át. A stroke gyógyításában is forradalmi változás következett be, amikor széles körben lehetővé váltak a vérrögoldó (thrombolysis) kezelések. Ezzel az idejében orvoshoz forduló betegek gyógyulási esélyei nagymértékben javultak. Kórházunkban is örvendetesen növekszik ezen kezelések száma, és javul az eredményessége.

Osztályunkon az agyi elektromos aktivitás vizsgálatával (EEG) az epilepsziák, a perifériás idegek, izmok elektromos tevékenységének vizsgálatával (ENG, EMG) pedig a környéki idegrendszer betegségeit diagnosztizáljuk. Az elektrofiziológiai laboratóriumunk komoly fejlesztés előtt áll, mely lehetővé teszi majd az epilepsziák video- és hordozható EEG-vel történő még pontosabb kivizsgálását, továbbá az alvászavarok alapdiagnosztikáját is.

Szakterületünk egyik speciális profilja a heveny és krónikus szédülések diagnosztikája és kezelése, melyben az utóbbi 2 évben jelentős tapasztalatot szereztünk, és komoly terápiás sikereket értünk el. Szédülő betegeinket mind járó, mind fekvő ellátás keretében nagy megelégedésükre kezeljük.

Járóbeteg-szakrendeléseink előjegyzéssel működnek, beutalókötelesek. A heveny kórképek ellátása a sürgősségi osztályon keresztül, neurológiai konzíliumok keretében történik.

Betegtájékoztató

Munkatársaink:

Dr. Hajas Árpádosztályvezető főorvos

Orvosaink

Dr. Bogdán Bence, szakorvosDr. Déri Kitti, szakorvosDr. Gerner Anna, rezidensDr. Hantosi Ágnes, adjunktusDr. Jurián Nóra, adjunktusDr. Kiss Panna Nóra, rezidensDr. Kiss Róbert Alajos, címzetes főorvosDr. Mike Erzsébet, főorvosDr. Molnár Sándor PhD, főigazgatóDr. Monosi Csongor, főorvosDr. Szedenics Krisztián, rezidensDr. Takács Csilla Cecília, adjunktusDr. Varró Aranka, osztályvezető főorvos