Váltás akadálymentes nézetre

Magazin

Legyünk a bőrünk őre!

Ahogy a nyári hónapok közelednek, úgy erősödnek a nap sugarai. Az egyre jobb idő a szabadba csalogat, ahol akár észrevétlenül leéghetünk, pedig fontos, hogy ezt elkerüljük: a napégés hajlamosíthat a bőrrákra!

Megbetegíthet a házi kedvenc

Kutya, macska, papagáj, kis rágcsálók – szívünknek kedves háziállatok legtöbbünk családjában vannak. Amellett azonban, hogy közvetlen közelünkben élő kedvenceink sok öröm forrásai, betegségeket is előidézhetnek.

CT: számítógépes rétegvizsgálat

A CT (computer tomográfia) egy olyan röntgenvizsgálati eljárás, ami a számítástechnika egyidejű alkalmazásával képes harántmetszeti képet alkotni a test bármely pontjáról. Alkalmazási területe széleskörű.

Depresszió: több mint hangulatváltozás

A depresszió bármely életkorban és életszakaszban, világszerte mindenhol előfordulhat – a hazai lakosság 20–25 százalékát érinti. Legrosszabb esetben öngyilkossághoz vezethet: fontos, hogy beszéljünk róla!

Amikor hasogat...

Fejfájás – egy olyan panasz, melyet élete során szinte senki nem kerülhet el: fiatalt, időset, nőket, férfiakat egyaránt érint. A fejfájások hátterét tekintve azonban lényeges megkülönböztetnünk az elsődleges fejfájást a másodlagostól.

Vastagbélszűrés – életek múlhatnak rajta

Hazánkban a szív- és érrendszeri megbetegedések után a vastagbélrák okozta halálozás az egyik vezető helyen áll. A második leggyakoribb daganattípus: nőknél az emlő-, férfiaknál a tüdőrák előzi meg.

Ha (túl) nagy a súly, beteg a vese?

Ha ez nincs is minden esetben így, tény, hogy az elhízott vagy túlsúlyos embereknél átlagosan négyszer gyakrabban fordul elő vesebetegség, mint ideális súlyú társaiknál.

Változtasson, hogy megelőzze!

Misztikusan hangzik az elnevezés, pedig a metabolikus szindróma nagyon is köztünk van: civilizációs népbetegség; hazánkban a lakosság mintegy 25–30 százalékát érinti, nőket és férfiakat egyenlő arányban. Vajon Önt is?

Köszvény – ízületi gyulladás, rohamokban

Évszázadokkal ezelőtt a köszvényt a „királyok betegségének” nevezték, mivel a jóléti társadalomban fordult elő leggyakrabban – többek között Augustus császár, XIV. Lajos, Kolumbusz és Darwin is szenvedett tőle.

Aki a hazai ápolás alapjait letette

Február 19-én volt 200 éve, hogy Kossuth Zsuzsanna, a hazai ápolástörténet emblematikus alakja megszületett. Ez alkalomból nyilvánította a 2017. évet Kossuth Zsuzsanna emlékévnek a Magyar Ápolási Egyesület.