Sürgősségi betegellátás

A sürgősségi orvostan egy dinamikusan fejlődő multidiszciplináris, de mégis önálló szakma, mely a különböző szakterületek akut kórfolyamatainak ellátását célozza meg. Térhódítását a hagyományos rendszer elégtelen működésének terhe és az akut betegellátásban rejlő korszerű lehetőségek kihasználásának igénye magyarázza. Legfőbb feladata, hogy valamennyi heveny állapotromlás esetén a beteg állapotának megfelelő szintű és idejű ellátást nyújtson, lehetővé téve az egészségi állapot gyors helyreállítását és a szövődmények megelőzését.

A sürgősségi orvostan alappillérei

Progresszív betegellátás: A munkamegosztásra és a fokozatosságra épülő, mindig a beteg állapotának megfelelő szintet biztosító ellátás.
Egy kapu elve: Sürgős kórházi ellátás igényével érkező beteg a sürgősségi osztályon keresztül kerül kórházi felvételre.
Koncentráltság: A diagnosztikai, terápiás beavatkozások, valamint az ellátók egy helyre koncentrálása, ütőképes első vonal biztosítása.
Triage: A progresszív betegellátás osztályozó rendszere, mely akut egészségkárosodás esetén meghatározza az ellátás időbeli sürgősségét, szintjét, és az erőforrások figyelembevételével a beteg aktuális állapotához megfelelő kapacitást rendel.
Definitív ellátás: Ambulánsan vagy 24 órán belül rendezhető kórképek definitív ellátását biztosítja, hosszú távra javaslatot tesz.
Életveszély-elhárítás: Kritikus állapotú betegek ellátásának, invazív beavatkozások, emelt szintű újraélesztés végzésének képessége.
Koordinálás: A kórházat megelőző és a kórházi akut betegellátók munkájának összehangolása.
Folyamatosság: Az év minden napján, a nap 24 órájában történő rendelkezésre állás.
Oktatás: Vészhelyzetek oktatása, folyamatos tréningek szervezése.

A sürgősségi osztályon tehát elsősorban olyan 24 órán belüli folyamatokra fókuszálunk, melyek beavatkozás nélkül egészségkárosodással, állapotromlással fenyegetnek. A sürgősségi betegellátás ugyanakkor nem egyenlő a betegek sürgős ellátásával! A sürgősségi betegellátás egy a beteg köré szervezett diagnosztikai és terápiás szinten egyaránt koncentrált, ütőképes első vonalat jelent, mely az akut betegellátásban részt vevők munkáját koordinálva, a progresszív betegellátás szellemében mindig a beteg állapotának megfelelő idejű és szintű ellátást biztosít.

A sürgősségi betegellátó osztály bemutatása

A sürgősségi betegellátó osztály a főépület földszintjén, a nyugati szárnyban található. Teljes spektrumában 2008 október elsejétől működik kórházunkban. A kórház közvetlen vonzáskörzetében élő 120 ezer lakos és évi milliós nagyságrendű átutazó heveny egészségügyi problémáit hivatott ellátni. Átlagos napi betegforgalmunk 60 fő, illetve 1800 fő/hónap. Munkánk során valamennyi szakterület akut betegségeivel találkozunk. Az esetek többségét az enyhe és a közepesen súlyos kórképek teszik ki, de rendszeresen ellátunk akut, életet veszélyeztető betegségeket is, melyek heveny légzési, keringési elégtelenség, súlyos fertőzés, tudatzavar, görcs vagy major trauma formájában jelentkeznek. A betegellátáson túl fontos feladatunk a sürgősségi helyzetek ellátásának oktatása is, melyet laikusok és kórházi dolgozók számára szervezett tanfolyamokon végzünk.

Szakmaspecifikus felépítését tekintve az osztály külön ambuláns és mentőbejáróval, egy triage vizsgálóval, két általános, egy traumatológiai rendelővel, egy sokktalanítóval, ötágyas megfigyelővel és adminisztrációs helyiséggel rendelkezik.

A betegek az adminisztrációnál jelentkeznek. Miután a beteg bekerül a számítógépes rendszerbe, a triage nővér 10 percen belül megvizsgálja, majd az anamnézis és az alapstátus értékelését követően a triage skála alapján besorolja és tájékoztatja őt az orvosi vizsgálat várható idejéről. A stabil állapotú betegek elsődleges orvosi vizsgálata a rendelőkben, az instabil állapotúaké a sokktalanítóban vagy a megfigyelőben történik. A vizsgálatot szükség szerint állapotstabilizálás, majd a kiegészítő vizsgálatok, illetve az eredmények értékelése követi. A megszületett diagnózist követően a beteg megfelelő terápiában részesül, végül a kezelés hatásainak tükrében döntünk további sorsáról. Ez terápiás javaslattal történő hazabocsátást, háziorvoshoz, adott szakrendelőbe történő utalást, másik intézménybe történő szállítást, kórházi fekvőbeteg-osztályra történő felvételt vagy az ambulánsan nem hazaengedhető, de 24 óra alatt definitíven ellátható esetekben sürgősségi megfigyelőben történő kezelést jelent.

Az osztály működése révén sikerült elérni, hogy az akut ellátást igénylő betegek ne bolyongjanak az ügyeleti rendszer által is bonyolított kórházi ellátók között. Akut probléma esetén mindig ugyanoda érkeznek, az ellátórendszer számukra a nap 24 órájában elérhető. Érkezéskor egy multidiszciplináris szemléletű csapattal találkoznak, mely a különböző diagnosztikai eszközökhöz elsőbbséget élvez, a beteg állapotának stabilizálását, a szükséges invazív beavatkozásokat biztonsággal végzi, adott esetben pedig emelt szintű újraélesztést kezd. A kórházban a betegutak kigyomlálásával a betegforgalom átláthatóvá vált, az akut betegek nem keverednek az elektív vizsgálatokra várókkal, az akut betegellátás szervezhetősége, irányítása javult. Az akut ellátásban képzett dolgozók számának növekedése, valamint az időben történő ellátás révén a szövődmények száma és az ápolási idő, valamint a fekvőbeteg-osztályok indokolatlan terhelése jelentősen csökkenthető. Az osztály hatékony működése az akut betegellátás színvonalának szignifikáns javulását eredményezi.

Osztályunk II-es progresszivitási szinten akkreditált.

Munkatársaink:

Dr. Orbán Ferencosztályvezető főorvos, szakorvos

Orvosaink:

Dr. Benke Míra Zsófia, szakorvosDr. Harta Anikó, szakorvosDr. Hernyik Beáta, szakorvosjelöltDr. Kocsis László, szakorvosDr. Kosztyi Gergely, rezidensDr. Molnár Gyöngyi, rezidensDr. Nagy István, szakorvosjelöltDr. Nagy Olivér Imre, szakorvosjelöltDr. Németh Csaba, adjunktusDr. Szebenyi Zsófia, szakorvosjelöltDr. Varga Eszter, szakorvos