Váltás akadálymentes nézetre

Röntgen- és izotópdiagnosztika

A Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet röntgen és izotópdiagnosztikai osztálya a több évtizedes szakmai, technikai-technológiai fejlődésnek, az állandó megújulásnak köszönhetően hazánk egyik legjobb s nemzetközileg is elismert osztályává vált.

Ez több szempontból is rendkívül jelentős a város és környéke lakosai számára. A legfontosabb, hogy olyan diagnosztikai ellátás segíti a háziorvosokat, klinikusokat, az orvosi-szakdolgozói gyógyító tevékenységet és a másodlagos prevenciót, amely nagymértékben hozzájárul a sikeres, biztonságos és eredményes gyógyításhoz.

A radiológiai diagnosztikai tevékenység a Műtéti-Diagnosztikai Tömb (III. épület) földszintjén, közel kilencszáz négyzetméteren működik, az izotópdiagnosztika az I. épület földszintjén található.

A radiológiai eljárások a bajmegállapítás kiemelkedő módszerei, hiszen a pontos és korai diagnózis 80-85%-át ezek adják. Külön öröm számunkra, hogy ezek a diagnosztikai lehetőségek szinte teljes körűen a betegek rendelkezésére állnak kórházunkban, így nem kell nagy távolságokra elutazni, hogy a diagnosztikai szolgáltatásokat megkapják.

Mit is jelent ma a képalkotó diagnosztika az egészségügyi ellátáson belül?

A hagyományos röntgenfelvételt és röntgenátvilágítást ma is igen széles körben alkalmazzuk, gondoljunk csak a csont-ízületi megbetegedésekre, a traumás elváltozásokra, a mellkasi és hasi folyamatok diagnosztizálására. Számos kontrasztanyagos vizsgálatot végzünk, amellyel az üreges szervek (nyelőcső, gyomor, belek) megbetegedéseit mutathatjuk ki.

Speciális röntgen eljárással (DEXA) megítélhetjük az osteoporosis (csontritkulás) mértékét, amely nagy segítség a megelőzés, a helyes terápia kiválasztása szempontjából.

A klinikai és szűrő mammográfia (emlővizsgálat) centrumként működik, s a „kiemelt” rosszindulatú elváltozások megoldása is helyben történik, aminek alapja, hogy az operáció előtti mintavételt követően izotópos technikával jelölni tudjuk a régióban elhelyezkedő nyirokcsomókat, azokban fellelhető áttéteket.

A diagnosztikai tevékenységünk fontos területe az érfestéses vizsgálatok (DSA), a szervezet ereinek ábrázolása, az elváltozások terápiás megoldása. Az elmúlt évek egyik sikertörténete az a fejlődés, amely a vezető halálokként szereplő szív- és érrendszeri betegségek kivizsgálásában és az érbetegségek terápiájában tapasztalható kórházunkban. Ennek a változásnak fontos része, hogy az invazív beteget terhelő angiográfiás vizsgálatok jó részét kiváltották a komputertomográfiával (MDCT) és mágnesesrezonancia-vizsgálattal (MRI) végzett érvizsgálatok. Lehetőségünk van a szívkoszorúerek vizsgálatára, amelyet elsők között vezettünk be hazánkban.

A modern képalkotó eljárások közül az ultrahang-diagnosztika nem terheli a szervezetet, szűrésre is alkalmas módszer, gyors és pontos diagnosztikát tesz lehetővé a hasi és kismedencei szervek, a szív- és érrendszer, a lágyrész- és ízületi megbetegedéseknél. Ennek az eljárásnak köszönhetően olyan beavatkozásokat váltottunk ki, amelyek a betegeinket nagyban terhelték és veszélyeztették. A színkódolt technikák kiemelkedő szerepet játszanak az elsődleges érbetegségek (perifériás és agyat ellátó erek, vénák) betegségeinek felismerésében, követésében. Nagy segítséget jelentenek a daganatok felismerésében, érellátásuk kimutatásában, a jó- és rosszindulatú folyamatok elkülönítésében.

A komputertomográfia (MDCT) nélkül aktív kórházi ellátás elképzelhetetlen. A CT-készülékünk az egész test leképzésére alkalmas. A CT-vizsgálatnak rendkívül széles az indikációs területe. Különös jelentősége van a sürgősségi diagnosztikában, az agyi vérzéses és lágyulásos elváltozások gyors kimutatásában, a daganatdiagnosztikában és -követésben.

A mágnesesrezonancia-vizsgálat (MRI) elsősorban a központi idegrendszer (agy és gerinc), az ízületek és lágyrészek megbetegedéseinél, valamint a daganatos betegségek kimutatásában és követésében jelentős. Magyarországon elsőként vezettük be a szív MR-vizsgálatát, amelynek során kimutathatjuk a szívizom vérellátásának és életképességének az állapotát. Tanulmányozhatjuk a szívüregeket és a szívbillentyűket. Új módszerként bevezettük az emlők megbetegedéseinek MR-vizsgálatát, a beültetett protézisek MR-kontrollját.

Néhány olyan centrum van Magyarországon, Sopron is közéjük tartozik, ahol finanszírozottan ezeket az eljárásokat végezhetik.

Az eddig vázolt módszereket jól kiegészíti kórházunkban a Gamma-kamerás és SPECT izotópvizsgálat, amely elsősorban az agy- és szívkeringés vizsgálatában, az endokrin és egyéb belső szervek funkciójának megítélésében jelentős.

Egy osztály működését a technikai-technológiai színvonal nagyban befolyásolja, de legalább ilyen fontos az orvosok, szakdolgozók, mérnökök, egyéb diplomás személyzet képzettsége, a szolgálathoz való hozzáállása. Példaértékű az a „csapat”, amely a nap 24 órájában működteti ezeket a berendezéseket, segíti a háziorvosok és a klinikus kollégák gyógyító tevékenységét.

Gyors, pontos diagnózis nélkül nincs hatékony, eredményes gyógyítás.

Tájékoztató az emlővizsgálatról

Munkatársaink:

Dr. Hoffer Krisztinaosztályvezető főorvos

Orvosaink

Dr. Berta Judit, adjunktusDr. Bodrogi Gabriella, főorvosDr. Czier Evelyn, rezidensDr. Cserhalmi Dominik, rezidensDr. Király István, főorvosDr. Király Rita, főorvosDr. Kovács Attila, főorvosDr. Ménes Ákos, rezidensDr. Mészáros Ágnes, főorvosDr. Mikesy Noémi, szakorvosjelöltDr. Pongrácz Réka, adjunktusDr. Pongrácz Vanda, szakorvosjelöltDr. Várszegi Júlia, rezidensDr. Virág Péter, adjunktusKubinszkyné Dr. Horváth Patrícia PhD, szakorvosjelöltProf. dr. Baranyai Tibor, főorvos, címzetes egyetemi docens, címzetes egyetemi tanár, orvostudományok kandidátusaProf. dr. Simor Tamás, Med. Hab. főorvos, egyetemi tanár

Vezető asszisztensek

Gottlieb Izabella
Tóthné Baumgartner Tímea
Varga Erika

Vezetésükkel osztályunkon 33 szakdolgozó végzi a tevékenységét, 24 órás szolgálatot biztosítva.